O zi din viata unui fotograf – Cu Sorin Onisor

Cum altfel as fi putut incepe proiectul “o zi din viata”, daca nu cu o zi din viata unui fotograf, si cu cine altcineva, daca nu cu Sorin Onisor. Afland ca Sorin este pe meleagurile Dobrogene in aceste zile, mi-am incercat norocul si am luat legatura cu el, pentru a petrece cateva ore de calitate…

Nascut in Timisoara, dar locuind acum in Iasi, si-a “sudat” aparatul foto de mana in urma cu 8 ani, si bine a facut, delectand vizual inca de atunci prin stilul sau fotografic. Este un fotojurnalist ce combina simplitatea rurala (sau ce a mai ramas din ea), cu povestile din spatele subiectilor sai, adaugand acestor doua elemente prietenia dintre el si acestia, fara de care fotografiile rezultate nu ar avea aceeasi valoare. Mai exact, stilul foto abordat de Sorin, poate fi numit “Fotojurnalism Etnografic”.

Un om ce si-a dedicat viata acestei meserii, dornic de a cunoaste cat mai multe persoane interesante si de a le afla povestile, altruist si cu un suflet cald, ce doreste ca prin fotografiile sale sa atraga atentia catre viata rurala si oamenii minunati, de care nu se aude nimic, fiind ignorati de cele mai multe ori. Asa l-as descrie pe Sorin, dupa acele cateva ore minunate petrecute in prezenta sa. Cele mai mari satisfactii pe care i le aduce fotografia, sunt permanenta cunoastere de oameni noi, imprietenirea cu acestia si aprecierile ulterioare ale muncii sale.

Ziua de azi a fost inceputa dimineata, in opinia mea (ora 8:30), dar destul de tarziu pentru el, care de multe ori este in picioare la ora 5, plecand la drum. Dupa ce a petrecut doua zile in Delta, cunoscand persoane si povesti noi, dar si revazandu-se cu vechi prieteni din alte excursii in zona, astazi s-a optat pentru Murighiol si satele din vecinatate.

Avand ochii foarte bine antrenati pentru a gasi ceea ce-si doreste sa surprinda cu aparatul, a observat din mers niste oameni simplii ce taiau stuf, pe o zona inghetata. Fiind preocupati fiecare cu fotografiile sale, intr-un final ne-am pierdut in stufaris, si fiecare a continuat pe cont propriu. A reusit sa gaseasca un stufar dornic de povesti si fotografii cu care s-a si imprietenit, timp in care eu, datorita norocului nativ am reusit sa dau de o zona a apei nu tocmai inghetata, drept pentru care mi-am petrecut timpul cu inotatul pana la genunchi in apa rece, urmata de stoarcerea ciorapilor din dotare.

Intrun final ne-am regasit, reluand plimbarea catre Murighiol, si continuand discutia. Datorita felului sau de a fi, si din dorinta de a cunoaste oameni si povestile acestora, la un moment dat, eu eram cel ce era “supus” intrebarilor, fapt ce s-a conturat cu o prietenie si in ceea ce ne priveste. Astept cu interes revenirea lui in zona, pentru inca o sesiune fotografica, iar daca inainte ma declaram fanul fotografiilor lui Sorin Onisor, acum ma pot numi si unul dintre prietenii acestuia.

Pe langa pasiunea fotografica, suntem nascuti in aceeasi zi de 10 aprilie, cu un decalaj de 14 ani. Cu riscul de a ma repeta, rezultatele muncii sale ma uimesc, modul sau unic de a se apropia de personaje este deosebit, drept pentru care in opinia mea si nu numai, Sorin Onisor este cel mai bun si cel mai dedicat Fotojurnalist Etnografic. Sincere aprecieri Sorin, si multumesc pentru ocazia de a ne cunoaste.

Distinctii Sorin Onisor:

Marele Premiu in cadrul Salonului National de Fotografie Turistica, Bucuresti, oct.2006
Premiul I la Salonul de fotografie etnografica, Cluj, oct.2006
Premiul special “Victor Iliu”, Salonul de fotografie, Buzau, oct.2006
Finalist la Concursul “Fotoreportajul meu”, organizat de revista Descopera, Bucuresti, 2005, 2006, 2007, 2008.
Finalist la Concursul organizat de Fondul ONU pentru populatie, Bucuresti, nov.2006
Premiul I, sectiunea fotoreportaj, la concursul de fotografie din cadrul festivalului IRAF, Timisoara, sept.2007
Premiile II si III, in cadrul Salonului National de Fotografie Turistica, Bucuresti, oct.2007
Finalist la Concursul de fotografie “Transilvania mea”, Sibiu, 2007
Finalist la Salonul de fotografie etnografica, Cluj, dec.2007.
Marele Premiu si Premiul Juriului, in cadrul Salonului National de Fotografie Turistica, Bucuresti, martie 2008
Finalist la Salonul de fotografie, Buzau, sept.2008
Premiul I la Salonul de fotografie etnografica, Cluj, nov.2008
Mentiune speciala la Orange „Together”, nov. 2008
Premiul I si II, la Salonul National de Fotografie Turistica, Bucuresti, martie 2009

Continutul acestui site este protejat prin Legea dreptului de autor L8/1996.
Folosirea continutului ori a unor parti din acesta fara aprobarea proprietarului acestui site este interzisa.
Royalty Free Imageslogo nuntidebasm.roRochii de mireasa
fotograf tulcea, fotograf nunta tulcea, nunta constanta, fotograf constanta